page
PVC of laminaatvloer in jouw nieuwbouwwoning leggen

PVC of laminaatvloer in jouw nieuwbouwwoning leggen

Bij het inrichten van een nieuwbouwwoning komen veel keuzes kijken, waaronder de keuze voor een vloer. PVC en laminaat zijn populaire keuzes, elk met zijn eigen voordelen. Of je nu kiest voor PVC of laminaat in jouw nieuwbouwwoning, beide vloertypes bieden een mooie en duurzame oplossing. Het belangrijkste is om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw woning en persoonlijke voorkeur. Hier volgt een overzicht van wat je kunt verwachten bij het leggen van deze vloertypes in een nieuwbouwhuis.

Laat de woning drogen

Nieuwbouwwoningen bevatten vaak nog veel vocht van het bouwproces. Voordat je begint met het leggen van de vloer, is het cruciaal om de woning goed te ventileren en het resterende vocht te laten verdwijnen. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de bouwmethode en het klimaat.

Bereid de ondervloer voor

De ondervloer moet vlak, schoon en droog zijn voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloer. Eventuele oneffenheden kunnen met een egalisatiemiddel worden weggewerkt.

Kies een goede ondervloer

Een goede ondervloer beschermt tegen geluidsoverlast, zorgt voor isolatie en kan ook vochtwerende eigenschappen hebben. Het type ondervloer dat je kiest, hangt vaak samen met het vloertype dat je hebt gekozen.

Acclimatiseren van de vloer

Vloermaterialen, zoals laminaat of hout, moeten acclimatiseren in de kamer waar ze geïnstalleerd worden. Dit voorkomt latere vervormingen door uitzetting of krimp.

Vloer leggen

Begin met het leggen van de vloer vanuit een hoek van de kamer. Gebruik spacers om de juiste afstand tot de muur te behouden. Deze ruimte is nodig voor het natuurlijke uitzetten en krimpen van de vloer.

Waarom kiezen voor PVC in een nieuwbouwwoning?

 • Flexibiliteit: Alle pvc vloeren zijn flexibel en kunnen daarom goed overweg met kleine oneffenheden in de ondervloer.
 • Waterbestendig: PVC vloeren zijn ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
 • Geluidsisolerend: PVC vloeren bieden een goede geluidsisolatie, wat prettig kan zijn in een echo├źnde nieuwbouwwoning.
 • Onderhoud: PVC vloeren zijn makkelijk schoon te maken en vragen weinig onderhoud.

Waarom kiezen voor laminaat in een nieuwbouwwoning?

 • Prijs: laminaat is vaak goedkoper dan PVC en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Uiterlijk: laminaat kan het uiterlijk van echt hout of steen goed nabootsen.
 • Installatie: laminaat is relatief eenvoudig zelf te leggen dankzij het kliksysteem.
 • Duurzaamheid: Goede kwaliteit laminaat kan vele jaren meegaan.

Aandachtspunten bij het leggen in een nieuwbouwwoning:

 • Vocht: nieuwbouwwoningen kunnen vochtig zijn. Het is belangrijk om de woning eerst goed te laten drogen voordat je de vloer legt.
 • Ondervloer: kies voor een goede ondervloer om geluidsoverlast te verminderen en om de vloer te beschermen.
 • Acclimatiseren: laat de vloer eerst acclimatiseren in de ruimte waar hij gelegd wordt.
 • Uitzetten: houd rekening met het uitzetten en krimpen van de vloer. Laat een kleine ruimte vrij tussen de vloer en de muur.